75 King William Street

London EC4

Architect/Designer:
Aukett Fitzroy Robinson
Client:
BP Pension Trust Fund
Main Contractor:
Taylor Woodrow Construction
Completion Date:
1989
Portland Stone:
Bowers Basebed
Scope of Project:
Development of new Portland Stone façade and refurbishment of existing Portland stone

Completed in 1989, this project involved a three sided site plan with the façade on King William Street, clad in Portland Stone, part new, part existing.

The restoration was of the front façade closest to Clements Lane and the rebuilding was of the façade closest to Nicholas Lane.

Bowers Basebed was selected due to its fine texture to provide a crisp and sharp arras to the heavy, detailed stonework.

The ornate and intricate carved detailing to the front, domed entrance has led to many other specifications of Basebed for similar projects.

Particular attention is drawn to the fins and transoms where special ‘one-off’ drilling rigs were designed and made to form the dowel holes, to ensure alignment of the fins and transoms to one another.

The positioning of the fins called for absolute precision involving the use of a specially designed counter-balanced lifting beam connected to the tower crane which ensured the accuracy required.