9-15 Sackville Street

London W1

Architect/Designer:
JM Architects
Client:
BBC Pension Trust
Main Contractor:
Galliford Try
Portland Stone:
Jordans Basebed
Scope of Project:
Redevelopment and extension of existing buildings.

In January 2008, planning consent was gained for the demolition and redevelopment of this prominent site on the eastern side of Sackville Street.

Given the location within the Mayfair Conservation Area and proximity to listed buildings, careful consideration had to be given to the design of the new building.

The new £14 million building comprises approximately 40,000 sq ft of office, two - 2 bedroom flats and one – 3 bedroom flat. Sackville Street contains many well preserved, Listed Georgian buildings and the design of the new building uses the same traditional materials of brick, Portland Stone and lead, to reflect their proportions and rhythm in a contemporary manner.

The wide frontage has been subdivided into five bays to reinforce the vertical rhythm of the streetscape and a prominent cornice line introduced below the mansard roof storeys to reduce the perceived mass of the additional height.