Ashmolean Museum

Oxford

Awards:
'Project of the Year' at the Building Awards 2010
Architect/Designer:
Rick Mather Architects
Client:
Ashmolean Museum
Main Contractor:
HBG Construction
Completion Date:
2009
Portland Stone:
Jordans Basebed

The redevelopment of Oxford's Ashmolean Museum cost £61m which re-opened in November 2009. The development has provided the museum with 100% more display space comprising 39 galleries. In addition to the new display space, a new entrance from St Giles, an Education Centre, Conservation studios and secure loading bay has also been created. The new museum space is built to modern standards, using an environmentally aware and efficient servicing strategy.

Two atria connecting all six storeys are naturally lit with large windows and roof lights. Natural light is filtered vertically through the building to the lower ground level via inter-connecting, double-height galleries. At the top of the museum will be Oxford's first city centre rooftop café with stunning views.

Albion Stone supplied over 900m2 Portland Jordans Basebed flooring in the form of treads and risers for the new staircase.

Rick Mather Architects were appointed to formulate a development strategy for the large scale complex. In collaboration with the staff, a full appraisal of exhibits and facilities has been carried out and a strategy created to maximise the potential of the building and optimise the display of the collections.

The Portland Stone staircase treads are recessed further at the top of each flight, so that the grand stairwell is wider at the top than it is at the bottom.

The project won ‘Project of the Year’ at the Building Awards 2010.