1 Bartholomew Lane

This project was awarded Commended in the New Build Modern category at the Natural Stone Awards 2012.

The official guide said, 'This is a building that was extended upwards by adding four new floors. The lower part was cleaned.

The new, upper stories respect the rhythms and proportions of the lower stories and avoid clashing or overpowering the scheme. The stone matches the original well, so the whole blends into one attractive building. This is cladding using thin stone that looks more solid than it is and is well detailed.

The building is in a sensitive position opposite the Bank of England and it took four years to obtain planning permission for the project to add upper floors to match the existing work below.

The stone detailing on the upper floors follows the style of the original 1930s building, including arched windows with projecting springers and keystones, and curved and concave detail to the corners. Attention to detail includes string courses and deeply recessed windows that will ensure effective weathering.'

To view this project in more detail, please click here.