Bar Library

This project was awarded Commended in the New Build Traditional category at the Natural Stone Awards 2004.

The official guide said, 'Adapting the scale and proportions of the adjacent courts building, the new Bar Library Headquarters uses contrasting planes of Portland stone, blue engineering brick and glass to create a sculptural form that complements and contrasts with its neighbour. The entire form is capped by a shallow pitched rood that over sails the parapet.

The selection of the stone was made simple by the desire to pay respect to the adjacent Royal Courts of Justice (completed in 1932 in Portland limestone).

A visit to a quarry of suppliers Albion Stone resulted resulted in a palette of Portland stone bring used throughout the building - Basebed for the solid planes of white contrasting with Roach and Whitbed for more detailed work.

A chance to encounter with a polished samples of Portland Blue by the architects resulted in its incorporation within the building as an interior feature.'

The judges commented, 'The exterior of this building has an excellent array of stone cladding, beautifully but simply detailed. The 'L' shaped corner blocks, for example, give a strength to the return ends and there is an attractive Roach bed Portland stone panel, the obverse of which is visible internally.'

To view this project in more detail, please click here.

Bar Library