Bar Library Internals

This project was awarded Highly Commended in the Interiors category at the Natural Stone Awards 2004.

The official guide said, 'This is a new development on the site of the old Variety Market of Belfast, Northern Ireland, adjacent to the Royal Courts of Justice. It was clear from the start that the client's brief and the narrow site would influence the design.

The interior was treated as an extension of the exterior with the planes of Portland limestone returning into the building where possible, creating the illusion that the building was created from a series of boxes.

There is a feature wall occupying the corner to the adjacent courts building. It is constructed from Portland Roach with a design based on Leonardo da Vinci's Vitruvian Man.

Polished Portland Blue has been used for floors and, with Portland Whitbed stairs, as a feature that 'unpeels' as wall lining ascending the stairs. The creamy veins in the blue stone made it an ideal complement to the other Portland stones used.'

The judges commented, 'The Architect has clearly worked with is client to produce a high quality interior worthy of the legal profession. The principal staircase has been made into a beautiful feature by carefully polishing the blue Portland Stone. All the work has been executed to a high standard.'

To view this project in more detail, please click here.

Bar Library Portland Stone Portland Whitbed