Debenhams

Denmark

Architect/Designer:
Zebra London
Client:
Debenhams
Main Contractor:
Fairhavens Marmorvaerk & Stenhuggeri ApS
Completion Date:
2009
Portland Stone:
Bowers Basbed
Scope of Project:
Lightweight Internal Façade

Albion Stone were asked to provide Stone for the entrances, façade, cladding and displays for Debenhams, located in '€˜Fields'€™, Scandinavia'€™s biggest shopping and entertainment centre in Ørestad, Denmark.

The project consisted of 200m ² of Portland Bowers Basebed, honed cladding. The stone was used on the entrances, and shop frontage within the shopping centre signage.

As well as the stack bonded entrance surround, the Portland Bowers Basebed was used to create a feature display wall with integrated illuminated display units.   The close grain of the Basebed is particularly suitable for fine detailing and in this instance, has been used to carve the Debenhams name.

Dimensioned block was supplied by Albion Stone to be cut into ultra thin panels in Italy. These were adhered to an aluminium honeycomb structure.   The advantage of this system is that it reduces the weight of the cladding by up to 80%, which was an important consideration on this project.