Lisburn Civic Centre

Lisburn, Northern Ireland

Architect/Designer:
Consarc Design Group
Main Contractor:
McCoombe Bros.
Portland Stone:
Bowers Basebed
Scope of Project:
Rainscreen Cladding

The Project comprised of the construction of a new Borough Council Headquarters of approximately 10,500 m2 arranged over 3 floors incorporating office space, an arts centre with workshop areas, exhibition space with room for 420 seats, multi-media suites and a dance studio.

The Architects choose a clean Portland Stone to complement the unusual design of the building which features several large rotundas. 

The classic contemporary lines and whiteness of the Portland stone add character to the building ensuring longevity of design. 

A rainscreen cladding option was chosen which enabled the Portland Stone to be cut to 50mm thick rather than 70mm thick of traditional cladding thus a saving in weight and cost. 

This entailed the manufacture of approximately 1,100 square metres of curved stones for the rotundas and 3,200 square metres of straight external and internal cladding for the remainder of the building being manufactured at Albion’s Portland Factory and McConnell’s workshops at Kilkeel. 

The Island Civic Centre was an extremely successful project with the Architects describing Portland Stone as “a world class material to work with, Portland Stone is a winner especially when the sun is caught on the main façade and throws shadows”. 

Albion Stone supplied 4,300 square metres of Bowers Basebed cladding for the project at a value estimated at £1 million.