The National Memorial Arboretum

Staffordshire, UK

Awards:
Award in the Design and Technology Innovation Category (Natural Stone Awards, 2008)
Architect/Designer:
Liam O'Connor Architects
Client:
The Armed Forces Memorial Trust
Main Contractor:
Osbourne
Completion Date:
2007
Portland Stone:
Bowers Basebed
Scope of Project:
External Cladding and Ornate stonework to the Memorial

The Memorial is located at the National Memorial Arboretum in Staffordshire, where there are already a number of Service-related memorials. The Memorial itself is a stunning piece of architecture being formed of a circular structure 43 meters in diameter formed by curved Portland Stone walls, which sits on a 6-metre high earth mound in the form of a barrow or tumulus.

Albion Stone had previously worked with the project Architect, Liam O'€™Connor, on the award   winning Constitution Hill Memorial and various private house. Together with McConnells, we assisted Liam with costings and the design of the stonework through the successful competition process, and onto the construction phase. Liam'€™s meticulous planning and detailing ensured that the project ran on program and to budget. Amazingly this massive project was completed in just over 12 months and for under £6 million, despite the flooding of the site in the wet summer of 2007.

Albion provided over 250m³ of the finest quality Portland Bowers Basebed for the panels. To meet Liam'€™s design criteria these panels all needed to be 1,125mm and 1,350mm high, which involved opening a new section of the quarry to ensure we kept a consistent supply of high blocks.