Portcullis House

London, SW1

Architect/Designer:
Sir Michael Hopkins & Partners
Main Contractor:
Sir Michael Hopkins & Partners
Completion Date:
2001
Portland Stone:
Bowers Basebed

The Project comprises a large government office development of 11,000sq2 of office floor space over 7 storeys with a glazed courtyard incorporating a restaurant. 

Portcullis was officially opened by the Her Majesty the Queen in Spring 2001 

The Architect, Sir Michael Hopkins & Partners approached the British Stone Organisation to source suitable stone material for the paving for the internal courtyard. After reviewing the aesthetics and technical information of 22 differing materials, Bowers Basebed was selected and approved by the Parliamentary Works Directorate for use on the project. 

Once the external structure was completed Albion Stone began the supply of Portland Bowers Basebed. Throughout the production period the Architect and Project Team regularly visited the Quarry and Factory to select suitable blocks and oversee the production processes. 

Albion Stone supplied approximately 36m3 of stone over a five month period from December 1999 to April 2000. The majority of the flooring, low clad walling and steps in the internal courtyard were produced at Albion’s Factory on Portland. 

Also specified along with stone flooring, was a stone water feature, stone reception desk and planters. Albion Stone supplied large blocks of typically 15 tonnes each to Vetters, which was cut and shaped at their works in Germany prior to being installed in the courtyard.

To ensure that the Stone was protected during the first few years of its life, Albion Stone recommended Tensid UK Limited’s products which were then used to seal the stone.