Tate Britain

London SW1

Architect/Designer:
Allies and Morrison
Client:
Tate Gallery
Main Contractor:
Drivers Jonas
Completion Date:
2000
Portland Stone:
Bowers Whitbed
Scope of Project:
Restoration and redevelopment of Tate gallery with external Portland Stone paving

The project comprised the restoration and redevelopment of London’s Tate Britain, formerly the Tate Gallery). Stone was provided for the new Atterbury entrance. 

Allies & Morrison visited Albion Stone’s works at Portland to discuss the project details, view the Range Panels available and review the technical results and manufacturing processes. 

Following this visit, Bowers Whitbed was select for its durability and aesthetics, which included evenly distributed shell fragments and a consistent colour together with a good resistance to salt crystallisation and excellent slip resistance figures. 

Allies & Morrison through open discussion with Albion Stone were then able to select a distinctive range of characteristics inherent to Bowers Whitbed for their project. 

Albion Stone supplied approximately 360m² of paving and 300m² of cladding, with the production programme for stone beginning in early 2000. 

The tight manufacturing programme enabled the Gallery to be opened to the public in November 2000.